nuffnang

Sunday, 4 May 2014

SIMPAN SUSU IBU

 

Assalamualaikum semua..


Hari ini.. Nisah nak kongsikan satu lagi tips untuk menguruskan penyimpanan susu ibu yang telah diperah. Susu yang telah diperah perlu disimpan dengan baik di tempat yang betul. Justeru ibu-ibu yang menyusukan bayi perlu mengetahui cara terbaik menyimpan susu.  Berikut adalah panduan yang harus anda fahami dan ikuti.   


  • Susu ibu segar seharusnya disimpan pada suhu bilik( 27 darjah celcius hingga 32 darjah celcius) , jangka waktu 3-4 jam adalah had munasabah untuk menyimpan susu ibu perahan (SIP)

  • Susu ibu selamat pada suhu 15 darjah celcius untuk 24 jam berdasarkan kepada perkembangan minimum bakteria  yang terkandung di dalam sampel kajian. Walau bagaimanapun, terdapat pek ais yang digunakan mampu menyimpan susu ibu pada suhu seperti di dalam peti ais iaitu 4 darjah celcius. Oleh itu, pastikan kualiti pek ais yang digunakan.

  • Kajian pemerahan susu ibu dengan sedikit pencemaran ketika pengepaman menunjukkan perkembangan bakteria adalah pada paras rendah dalam tempoh 72 jam. Malah, masih selamat selepas 4-8 dari didinginkan.

  • Membeku susu ibu perahan (-4 darjah celcius hingga -20 darjah celcius) adalah selamat untuk sekurang-kurangnya 3 bulan. Vitamin A,E dan B, jumlah protein, lemak, enzim, laktosa, zink, immunoglobulin, lysozyme dan laktoferin lazimnya kekal apabila dibekukan.

  • Susu ibu beku perlu disimpan di bahagian belakang peti sejuk beku untuk mengelakkan pemanasan semula akibat kekerapan membuka dan menutup peti sejuk. Jadi, semua bekas penyimpanan susu ibu perlu ditutup rapat untuk mengelakkan pencemaran.

  • Selepas bekas penyimpanan diisi dengan susu ibu, sedikit ruang perlu ada dibahagian atas bekas penyimpan untuk membenarkan susu mengembang ketika dibekukan.

  • Semua bekas penyimpan susu ibu perlu dilabel dengan tarikh susu dipam. Nama anak perlu dilabel terutamanya jika anda membekalkannya kepada pengasuh yang perlu memeberi susu ibu perahan kepada ramai bayi lain.

  • Lazimnya, bayi memerlukan 60- 120 ml susu ibu setiap sesi penyusuan ketika berada di rumah pengasuh. Jadi simpan susu ibu dalam stok 60-120 ml setiap satu adalah cara mudah untuk mengelakkan pembaziran.

  • Elakkan menambah susu ibu yang masih suam ke dalam susu yang telah dibeku. Ini bagi mengelakkan pemanasan semula susu yang telah dibekukan. Adalah lebih baik jika anda menyejukkan terlebih dahulu susu ibu yang baru dipam sebelum dicampur bersama stok sedia ada.

  • Susu ibu yang disimpan mungkin berubah bau dan rasa asalnya kerana aktiviti lipase (proses pemisahan lemak yang membantu proses penghadaman bayi terutamanya bayi pramatang). Susu tersebut tidak mendatangkan mudarat walaupun ada sesetengah bayi mungkin menolak susu berkenaan, memanaskan susu lebih daripada 40 darjah celcius tidak digalakkan kerana boleh mengurangkan enzim susu ibu.

 Sumber: Mingguan Wanita

No comments:

Post a Comment

Sila tinggalkan komen anda..Terima kasih =)