nuffnang

Friday, 18 July 2014

14 Tips untuk 10 malam terakhir ramadhan

Assalamualaikum..

Nisah nak kongsikan tips menghadapi 10 malam terakhir ramadhan..

1. Jangan biarkan prestasi kita dalam ramadhan setakat ini mempengaruhi prestasi kita pada 10 malam terakhir. Keampunan Allah boleh datang bila-bila. Perlu positif dan ikhlas.

2. Baca tafsir AlQadr untuk faham apa sebenarnya berlaku pada malam AlQadr, merasai kehebatannya dan lebih lagi

3.Jangan tunggu sehingga mlm ke-27 baru nak bersungguh-sunggug. Target kesemua 10 malam dan berjaga malam pada semuanya. Jangan terlepas lailatul qadr hanya sebab 'kebetulan'.

4. Ikut sunnah, bukan budaya atau amalan di masjid2 yg tak selari dengan sunnah. Hadis- siapa yg berjaga malam & bersolat/doa pada malam Qadr disebabkan keimanan dan berharap balasan pahala, dosa2nya yang lalu diampunkan.

5. Hafal doa & selalu berdoa Allahumma innaKa 'afuwwun kariim...

6. Sediakan senarai doa - apa yg betul2 kita nak dalam dunia ini, dalam agama kita, keluarga & akhirat.Jgn lupa masukkan ikhwah /akhawat kita yang sedang menderita seluruh dunia.

7. Tidur sekejap2 waktu siang. Jangan makan kenyang sangat & harus tidur terus lepas isya". Lepas tidur sekejap, terus bangun & bersiap utk beribadah.

8. Jangan abaikan isteri & anak2. Anak2 mampu utk berqiam sekejap2, walaupun mungkin tak sepanjang malam. Jika anak2 boleh berjaga malam untuk tonton TV atau main game, takkan mereka tak boleh berqiam. Sediakan mereka, Buat mereka teruja utk bangun malam.

9. Pakai pakaian terbaik bila bangun untuk qiam pada malam-malam ini, pakai wangian, & rasai tenaga yg lahir dari keadaan minda/ psikologi yang bersedia ini.

10. Pilih satu tempat dimasjid/ dirumah yang boleh bersendiri & rasa tenang. Sediakan quran, sejadah, air disisi agar  tidak perlu kesana kemari waktu beribadah itu.

11. Tutup semua komputer, whatsapp dll. Putuskan hubungan dengan dunia, hebatkan hubungan dengan Allah.

12. Jika mengantuk, selang seli antara qiyam, doa, baca quran. Hanya dengar ceramah / tazkirah dll jika betul2 mengantuk. Jika tidak, elakkan.

13. Kuncinya ialah kesabaran. 10 malam terakhir ini mungkin sangat meletihkan kerana masih berkerja/ bersekolah. Tetapi inilah masanya untuk bersabar dengan segala kepayahan ini. Fikirkan bagaimana Allah telah merahmati kita dengan malam alQadr ini yang mungkin tak akan datang lagi dalam hidup kita. Jika kita tahu ramadhan tak akan datang lagi bagi kita, jika kita tahu Jannah sedang ditawarkan kepada sesiapa sahaja yang mahukannya, tentu kita akan pecut kepadanya, walau dalam keadaan kepayahan bagaimana sekalipun.

14. Yang paling penting- husnu dzaan pd Allah.jika kita harap yang terbaik, Dia akan beri pada kita yg terbaik. Jangan teragak-agak. Curahkan hati & perasaan kita padaNya.

Allahumma ballighna lailatul qadr..
amiin..
amiin..

No comments:

Post a Comment

Sila tinggalkan komen anda..Terima kasih =)